KRIOLIPOLIZA

kriolipoliza w gabinecie

Najnowocześniejsza metoda trwałej redukcji tkanki tłuszczowej
Innowacyjne urządzenie wykorzystujące metodę kriolipolizy powodującą redukcję tkanki tłuszczowej. W urządzeniu zastosowano działanie głęboko aplikowanego zimna oraz lasera diodowego co efektywność zabiegów. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest dwie głowice zabiegowe mogące pracować jednocześnie, co ułatwia wykonanie zabiegu na większym obszarze bądź dwóch obszarach jednocześnie. Ponadto szeroki zakres temperatur od +5°C do -10°C sprawia, że zabiegi mogą być wykonywane zarówno u osób z mniejszą jak i większą otyłością.

Bezpieczna metoda
Na obszar zabiegowy nakładany jest specjalny kompres nasączony płynem zapobiegający zamrożeniu i uszkodzeniu tkanek. Następnie przykłada się głowicę, która zasysa fałd skóry. Głowica wyposażona jest w czujniki, które monitorują i regulują stopień schładzania tkanki. Lipidy w komórkach tłuszczowych ulegają krystalizacji w niższych temperaturach niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu w trakcie zabiegu kriolipolizy zniszczeniu ulegają tylko komórki tłuszczowe, a nie inne struktury, jak np. skóra, mięśnie, nerwy, naczynia krwionośne.

Efekty
Naukowe przesłanki potwierdzające efektywność metody kriolipolizy przedstawili już w roku 2009 Amerykańscy lekarze, popierając je licznymi badaniami in vitro i in vivo. Udowodnili, że komórki tłuszczowe są bardziej wrażliwe na działanie zimna niż otaczające je tkanki i już w temperaturze 0°C ulegały zniszczeniu. Wykazali dzięki temu, że kriolipoliza powoduje ubytek komórek tłuszczowych i utratę podskórnego tłuszczu.
Pierwsze efekty widoczne są po około 3-4 dniach, kiedy to dochodzi do rozluźnienia tkanki tłuszczowej. Bardziej spektakularnych efektów należy spodziewać się po około 4 tygodniach do 3 miesięcy, gdyż w tym czasie organizm usuwa zniszczone w trakcie zabiegu komórki tłuszczowe.
Efektem końcowym zabiegu jest redukcja tkanki tłuszczowej o 25-45% w miejscu poddanym zabiegowi, co w zauważalny sposób widoczne jest w utracie centymetrów.

Czas zabiegu
Około 30min. do1 godziny.

Częstotliwość zabiegów
Zaleca się wykonywać zabiegi nie częściej niż co 4-6 tygodni i maksymalnie 3 sesje na jeden obszar ciała.

Wskazania
Redukcja tkanki tłuszczowej w problematycznych obszarach, które oporne są na dietę i aktywność fizyczną.

Obszary zabiegowe:

  • boczki
  • wewnętrzna strona uda
  • brzuch
  • biodra
  • ramiona
  • okolica kolan
  • plecy – okolica podłopatkowa

Odczucia
Klient podczas zabiegu może odczuwać chłód i zassanie skóry. Może pojawić się zaczerwienienie w miejscu przyłożenie głowicy wywołane niską temperaturą i podciśnieniem oraz siniaki, zwłaszcza u osób z tendencją do pękania naczynek. Natomiast u osób z luźną tkanką i kobiet po porodzie mogą wystąpić miejscowe, powierzchniowe przymrożeniu naskórka. Jest to odmrożenie 1-go stopnia, które ustępuje bez śladu po ok 7 dniach.

Zalety urządzenia:

  • nieinwazyjna, niechirurgiczna procedura
  • w zabiegu nie używa się nacięć, ani znieczulenia.
  • pacjent może wrócić do domu po zabiegu.
  • bezpieczne w użyciu i bez powikłań po zastosowaniu u pacjenta.